Mergel bewerken op een andere manier
Hoe maak je pigment van steen?
Daarvoor volgde ik een workshop bij Dorieke Schreurs van Studio D'O. Zij weet heel veel over het maken van anorganische pigmenten. Ze gebruikt die pigmenten in haar eigen schilderijen, maar geeft haar kennis ook door met workshops en als freelance docent. Wie liever alleen maar schildert kan pigmenten bij haar kopen. Dorieke onderzoekt materialen en mogelijkheden om een duurzame ontwikkeling in het maken van kunst te realiseren. In mijn zoektocht naar duurzame materialen kwam ik haar werk tegen.
Bij het verwerken van steen houdt ik stof en gruis over. Ik vond het altijd zonde om het weg te gooien, maar wist niet goed wat ik ermee kon doen. Nu kan ik van wat eerst afval was een nieuw materiaal maken. Pigment is de basis van verf. Het bindmiddel dat je eraan toevoegt bepaald of het tempera, olieverf of een andere verf wordt. Op de foto's
zie je hoe een stuk mergel uit een container verandert in pigment. Van het blok mergel maak je gruis. Dat gruis maal je in een vijzel tot fijn stof. Om de allerfijnste deeltje te scheiden van de grovere delen meng je het met water. De allerfijnste deeltje blijven zweven in het water en de rest zakt naar de bodem. Met een koffiefilter scheidt je het troebele water met de fijnste stofdeeltjes in helder water en pigment. Het natte pigment laat je drogen in de koffiefilter en de droge klontjes pigment wrijf je in de vijzel nog een keer fijn. De grotere deeltjes, die in het water naar de bodem zijn gezakt kun je nog eens malen in de vijzel. Zo kun je de hele steen verwerken tot pigment. Een kwestie van geduld en spierkracht.